Verzamelen

15 november 2019 |

Verzamelen is de eerste van de vijf fasen van iedere goed doordachte workflow. De andere zijn: er iets van vinden | organiseren | kiezen en als laatste uiteraard: doen.

Verzamelen heeft twee richtingen.

De eerste is van buiten naar binnen.

Op allerlei plaatsen verzamelen zich nieuwe zaken; inbox mail, postvak, voicemail, whatapp enz. Uiteraard gaat dat allemaal geheel vanzelf. De e-mail verschijnt vanzelf, Post.nl en collega’s brengen netjes de post langs, klanten, vrienden en familie spreken de voicemail in, je krijgt appjes etc.

De kunst van deze manier van verzamelen is dat je precies genoeg inboxen hebt. Niet te veel en niet te weinig.

De tweede richting is van binnen naar buiten.

Iets vraagt onze aandacht, we beloven iets, iemand zegt ons iets toe, we krijgen een briljant idee. Ons brein heeft in die gevallen de niet uit te roeien neiging ons er voortdurend aan te herinneren dat er een los eindje in onze innerlijke inbox zwerft. Daar is ons brein niet voor gemaakt en dus is het wijs die innerlijke inbox naar buiten te brengen.

Dat kan door ervoor te zorgen dat je altijd iets bij je hebt waar je op kunt schrijven, in kunt spreken of anderszins iets op/in vast kunt leggen. Een simpel A6 blokje of een app op je telefoon kan al voldoende zijn. Alles werkt zolang als het prettig is om te gebruiken en zonder problemen binnen een seconde of drie paraat is.

De kracht van verzamelen komt het best tot zijn recht als er een duidelijke grens blijft met de volgende fase ‘er iets van vinden’. Pas daarna komen we in de fase ‘organiseren’. Gooi verzamelen en organiseren niet door elkaar want dan wordt het een bende!

NB: De eer voor het onderscheiden van deze vijf fasen komt toe aan David Allen.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

3 reacties

 • Walrik says:

  Hai Ad,

  Leuk en interessant, goed gespreksonderwerp met mijn vrouw ook, voor mezelf, en voor haar, en.. voor ons beiden!

  Dagdag,
  Walrik

 • Hoi Ad,

  Begrijpelijk en zo werk ik ook. Ben voornamelijk benieuwd naar tips voor volgende stuk over dat ander moment waarop alles wordt beoordeeld (wat is het?, wat is de betekenis, zit er een actie aan vast? enz.)

  gr Anita

 • Ad van der Hulst says:

  Dag Anita,

  De beste tip is: koop Getting Things Done en lees de eerste hoofdstukken. Een andere mogelijkheid is een samenvatting lezen van mijn hand (is te vinden via menubalk hierboven).
  De allerbeste en duurzaamste optie is: gebruik mijn expertise om je snel op weg te helpen op een manier die past bij jouw aard, aanleg en energie.
  Zie Aanbod MMC trainingen.

  gr Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *