Wat te doen bij te véél te doen (4 basale strategiën)?

17 oktober 2018 |

Als je veel te veel te doen hebt kun je als een dwaas gaan rennen maar dat is uiteraard niet de beste strategie. Mijn advies is dat je eerst zorgt dat je een lijst hebt met alle zaken waarvan je vindt dat die gedaan zouden moeten worden door jou. Gebruik vervolgens de 4 x 3 vragen hieronder en je zult zien dat je lijst al snel slinkt.

De truuk is deze: je kijkt eerst of je het item kunt elimineren, als dat niet kan of je het kunt automatiseren, als dat niet kan of je het kunt delegeren en als dat niet kan of je het kunt ritualiseren.

Elimineren

 1. Waarom staat dit op mijn lijst?
 2. Moet het eigenlijk wel?
 3. Wat gebeurt er als ik het niet doe?

Automatiseren

 1. Is er manier om hier een standaard voor te verzinnen?
 2. En zo ja, kan ik het automatiseren?
 3. Kan ik de automatiseer-inspanning of kosten terugverdienen?

Delegeren/besteden

 1. Kan ik het als resultaat klip en klaar voor mij zien?
 2. Heb ik mensen in mijn omgeving die dit kunnen (of binnen een redelijke termijn kunnen leren)?
 3. Vind ik het de investering in tijd en kosten waard?

Ritualiseren

 1. Kan ik dit terug brengen tot het realistisch minimum?
 2. Kan ik het koppelen aan zaken die ik prettig vind of in een ‘batch’ verwerken?
 3. Kan ik vastzetten in mijn agenda zodat ik er nooit meer een organiseer-gedachte aan hoef te wijden?

Met deze 4 basale strategiën heb je nooit meer te véél te doen want als het druk dreigt te worden pas je deze vragen gewoon weer toe.

Wil je hier meer van? Schrijf je in voor een van de Online Workshops. In een dagdeel is je e-mail in control, je agenda in balans en heb je in ieder weekend vakantie. Meer info vind je hier

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 2 beoordelingen
Laden...

1 reactie

 • Beste Ad, Weer zo’n fijne tip.
  Ik heb hem uitgeprint op A3 formaat en op ons teambord gehangen, naast de weekplanning. Ik weet zeker dat we deze tips goed kunnen gebruiken om prioriteiten te stellen! Het is op dit moment heerlijk druk, maar soms schiet er iemand even in de stressssss – en dan helpt overzicht&prioriteit enorm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.