Ben je van Toen, Nu of Straks?

14 april 2016 |

mijn klokjeTijd is een wonderlijk fenomeen. En daaróm is er ook veel over te melden. Bijvoorbeeld over de drie verhoudingen die de individuele mens met de tijd kan hebben en ook nog dat ieder mens een van die dimensies als voorkeur heeft.

Toen:

De dimensie van de tijd die geweest is. Je bent als mens vooral in die dimensie wanneer je reflecteert, leert en misschien ook af en toe frustreert over het verleden. De meest vruchtbare verhouding is die waar je terugkijkt op een dag, week, maand, jaar, project en je afvraagt:

  • wat is er feitelijk gebeurd?
  • in hoeverre wijkt dit af van mijn plan?
  • moet ik daar nog iets mee?
  • waar wil meer van?
  • waar wil ik minder van?

Hier vind je de processors, de leandenkers, de onderzoekers en de wetenschappers.

Nu:

Het nu als dimensie van de tijd is bijzonder vluchtig en is niet eenvoudig bewust te beleven. We beleven het nu vooral indirect in flow. Daar waar we relaxed en geconcentreerd aan het doen zijn. De tijd verdwijnt in dit moment en duikt als fenomeen weer op als we uit flow zijn en ons realiseren dat het al weer tijd is voor het volgende.

Hier vind je de voor-elkaar-krijgers, de salesmensen, de operation-managers, de topsporters en de musici.

Straks:

De dimensie van de toekomst. Daar is alles nog mogelijk. Hier leven de plannenmakers, de creatieven, de kunstenaars, de marketingmensen, de visionairs. Kortom iedereen die vooral vooruit kijkt en kansen ziet.

Heel soms is er een combi van alledrie in één mens. Zoals bij Einstein (wetenschapper én violist) of Leonardo (kunstenaar én onderzoeker/wetenschapper). Bij hen knoopt zich het goede van het verleden aan het goede van de toekomst en brengt in het nu grootse zaken tot stand.

Als je wilt weten hoe dat bij jou zit kun je de VOP-test doen.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *