Tips voor bestandsnamen (filenames)

25 juni 2012 |

Het naamgeven van bestanden is in de meeste van de mij bekende organisaties een onontgonnen terrein. Dat is eigenlijk raar omdat hier heel veel winst te behalen valt. Ik wil in deze post een paar tips geven. Hiernaast een voorbeeld van een map uit mijn systeem waar ik voorbeelden van arbeidsovereenkomsten in alle soorten en maten bewaar als referentie. David Sparks maakt onderscheid tussen ‘boeren’ en ‘jagers’. Boeren bergen de bestanden netjes op en jagers kunnen heel goed zoeken. De tips hieronder kunnen beide typen helpen.

Mijn advies: probeer het eens uit!

Start alle bestandsnamen met

 • het jaar
 • de maand
 • de dag
 • zodat er een datumstempel ontstaat zoals dit: 2012-06-25 (of natuurlijk 120625 als je dat rustiger vindt)

Geef daarna een spatie en geef daarna in steekwoorden aan waar het bestand over gaat. Je kunt de bestanden als het ware ‘taggen’ (voorzien van steekwoorden). De maximale lengte van het pad vanaf c:// is 260 tekens (in Windows). Als je niet te veel geneste folders hebt kun je je uitleven in de bestandsnaam. En houd de namen van mappen vooral kort.

Gebruik alleen kleine letters (dus NERGENS HOOFDLETTERS), dit geeft een rustiger beeld en voorkomt allerlei regelgeving die geen waarde toevoegt.

Dus een mooi voorbeeld van een complete bestandnaam van b.v deze blog zou worden:

2012-06-25 blog tips bestandnamen

Voordelen:

nooit meer nadenken over namen
rustig beeld in de mappen
alles mooi op datum rij
gemakkelijk terug te vinden

Met Textexpander voor de Mac en Fingertips voor Windows kun je eenvoudig de datumstempels automatiseren.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

10 reacties

 • André Maes says:

  Ad,

  Goede tip want zo doe ik het ook :). Ik doe echter geen streepjes tussen jaar, maand en dag. Misschien iets minder duidelijk maar scheelt bij elke opslag weer 2 toetsbewegingen. Moet jou aanspreken.

  Gr. André Maes

 • Jan-Hein says:

  Domme vraag misschien en mis ik soms iets?
  waarom op datum en niet op thema? bestandsdatum komt toch automatisch?

  • Ad van der Hulst says:

   Jan-Hein, theoretisch heb je gelijk. Windows geeft een systeemdatum mee en die kun je in een kolom zichtbaar laten zijn en dus kun je er ook op selecteren zodat alles netjes op rij komt. Alleen …. dat moet je wel per map in gaan richten en …. je krijgt de spraakverwarring over aanmaakdatum, bewerkingsdatum, laatst geopend enz. Kortom allerlei metadata die de boel weer complex maken. Dus in mijn ervaring is dit een hele goede en snelle manier op alles op rij te zetten. Zeker als je het aanmaken van een datumstempel automatiseert zoals ik dat beschreven heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *