Terug naar toen is fundamentalisme

26 februari 2012 |

De mens die van zijn talent een kunst maakt, of het nu een kunstenaar of manager is, streeft naar het betere, is bereid risico’s te nemen, beleeft zijn vrijheid en staat in zijn uniciteit in essentie alleen.

De fundamentalist denkt dat de mensheid erop achteruit is gegaan. Fundamentalisten werken niet aan beter, werken niet vooruit in de tijd. Dat hoeft niet. Het ideaal is immers al bepaald en vastgelegd door de profeet. Terug naar het fundament is het geloof. Dat fundament kan ook versluierd zijn maar toch geloofskarakter hebben. Afgezien van de uitwassen van de meest zichtbare georganiseerde geloven heet het fundamentalisme soms ook socialisme, liberalisme, materialisme maar soms ook Lean, soms TOC, soms SixSigma, en soms zelfs Command & Control.

 Je talent  ontwikkelen en fundamentalisme sluiten elkaar uit. De fundamentalist wil geen individuele expressie die leidt tot ongecontroleerde uniciteit. De fundamentalist gebruikt zijn creativiteit voor het uitbeelden van de heilige oorlog, angst, repercussie, de duivel enz. De kunstenaar/talentontwikkelaar zoekt in het moment de potentie van de toekomst en probeert deze te verwezenlijken.  Hij is bereid de prijs te betalen voor het ontwikkelen van zijn eigen talent/patroon/systeem/concept dat zijn unieke bijdrage aan de wereldontwikkeling is.

‘Zeker weten’ is het kenmerk van de fundamentalist. ‘Ontwikkelen’ (alles is altijd klad) is het kenmerk van de unieke mens/manager/kunstenaar.

Pas op in uw organisatie voor fundamentalisten. Zij willen terug naar vroeger (een vroeger dat er overigens waarschijnlijk nooit compleet is geweest). Om met Jan Terlouw te spreken: “Hoed u voor mensen die iets zeker weten”.

Het beeld is van Irka Stachiw

 


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *