Schaamteloos Delegeren (boekbespreking)

20 september 2015 |

Schermafbeelding 2015-09-20 om 23.09.21Een gat in de Nederlandse managementliteratuur is gedicht!

Het is mijn collega Taco Oosterkamp gelukt om zijn jarenlange ervaring met eigen teams, met coaching en training, om te zetten in een logisch opgebouwde, zeer praktische delegeer-handleiding voor managers, leiders en ondernemers.

Voordat het boek te koop was stond het al op nr 3 van de bestsellerslijst van managementboek.nl. Dat zegt iets over de fan-base van Taco en zeker ook iets over de behoefte ten aanzien van gestolde ervaring, wijsheid en tips over dit onderwerp van een erkende pro (die daarnaast ook nog eens een bijzonder aardig mens is).

Opbouw van het boek

Na het inleidende hoofdstuk volgen vijf hoofdstukken met hele concrete, en morgen uit te voeren | winst opleverende, tips.

  1. ken je eigen getal en dat van je medewerkers
  2. leer je medewerkers alleen nog binaire mails te sturen
  3. gebruik zelf ‘ik weet niet hoe dat moet’
  4. doe voor 11 uur nooit urgente zaken
  5. zoek op waar je om heen loopt en delegeer juist dat

Na het lezen van ieder hoofdstuk kun je de tip direct toepassen en levert het jezelf en je team tijd, energie en intelligentie-bandbreedte op. Bandbreedte die je vanuit de logica van het boek uiteraard direct daarna in gaat zetten om nóg meer (en schaamteloos) te delegeren (en daarmee je medewerkers en team te ontwikkelen).

Het middendeel en misschien ook wel de kern van het boek is de nadruk die Taco legt op zelfkennis. Zonder gedegen zelfkennis en de bereidheid om daar mee te werken blijft delegeren een ingewikkelde zaak.

In het derde deel volgen nog een aantal hoofdstukken die ingaan op de ontwikkeling van medewerkers en teams als gevolg van bij jou passend delegeren.

Twee zaken die ik hier wil noemen zonder de rest te kort te doen:

  1. een prachtige reeks van 10 niveaus van delegeren (hfdst 11)
  2. een handleiding voor het opbouwen (en uiteraard door anderen te onderhouden) wekelijks dashboard met de belangrijkste parameters die jou helpen bij je rol (hfdst 14)

Bij het boek hoort toegang tot een online-training en een website met allerlei templates en voorbeelden.

Waardering

Voor mij heeft Taco een aspect uitgewerkt dat tussen regels door verstopt zit in Getting Things Done van David Allen maar wel heel noodzakelijk is (en een beetje te amerikaans verwerkt zit in The 4 Hour Workweek van Tim Ferriss). Tot nog toe was het behelpen wanneer het over delegeren ging. Nu is er gelukkig deze handleiding.

Ik ben blij dat dit boek er is. En ik denk dat veel van de lezers van mijn artikelen en tips er goed aan zouden doen die 2 tientjes te investeren. Je krijgt ze van mij terug als je het niks vond (maar dan wil ik het boek wel van je zodat ik het door kan geven aan een ander).

Kortom: een bijzonder bruikbaar boek voor iedereen die meer wil/moet delegeren.

Mijn simpele advies: koop Schaamteloos Delegeren en gebruik de inhoud voor een beter en productiever leven voor jou en je teams.

Boek kun je hier vinden


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *