M&M’s (twee meest storende zaken + video)

Collectieve Productiviteit, Lean office, video

We hebben het ‘oude werken’ en het ‘nieuwe werken’ en we hebben echt vernieuwende manieren van samenwerken. Een van de bedrijven die dat voor hebben geleefd is 37signals die nu werken onder de naam Basecamp (dat tegelijk ook hun basisproduct is). Jason Fried is een van de twee oprichters en een fanatiek evangelist van andere manieren van werken en samenwerken.

Jason Fried heeft recht om deze rol te vervullen. Hij heeft op basis van zijn ervaringen in zijn eigen welbewust kleine bedrijf, al meerdere boeken geschreven die allemaal de onlogica bloot leggen van met name de amerikaanse manier van werkorganiseren (vaste werkdagen, veel meetings, en veel onbetaald overwerk, cubicals, veel command & control aansturing van managers, veel korte termijn doelen enz.). Zijn meest beroemde eerste boek heette Rework. Het boek staat helemaal vol met inzichten en tips over hoe je als bewust klein bedrijf of vrije afdeling je werk zo zou kunnen inrichten zodat je zoveel mogelijk gedaan krijgt zonder te vergaderen, zonder dat je op dezelfde tijd of plaats werkt en zonder dat er een kant en klaar toekomstplan ligt.

Anthonie maakte me attent op deze Ted-talk van Jason Fried. Onder de videozet ik een paar kern-ideeen van Jason uit de video.

  • Waarom een kantoor huren, spullen er inzetten en je medewerkers naar die plek laten komen als het antwoord op de vraag ‘waar krijg je het meeste gedaan’ nooit het kantoor is?
  • Kantoren zijn plekken waar je geen werkdagen hebt maar in het gunstigste geval werkkwartieren of halfuren.
  • Managers (de eerste M) zijn er om je onderbreken, ze komen vragen hoe het gaat en storen je daarmee in je flow.
  • Meetings (de tweede M) zijn giftig want slurpen tijd op en vormen ook onderbrekingen in je stroom. Ze gaan altijd over de zaken die later moeten gebeuren en leveren dus geen toegevoegde waarde in het moment.

Drie experimenten die hij voorstelt:

  1. No-talk Thursday. Besluit tot een dag of dagdeel waarin niemand praat en kijk wat je zo voor elkaar kunt krijgen als je een aantal uren ononderbroken kunt werken.
  2. Minder live overleg maar meer gebruik maken van niet-synchrone communicatiemiddelen (email, sms, slack, asana, basecamp, teamwork etc).
  3. Blaas de eerst volgende vergadering af en kijk wat er gebeurt.

Uiteraard valt er van alles te nuanceren. Toch is de kijk van Jason Fried heel verfrissend en bevrijdend en geeft je vast een paar nieuwe ideeen die je eigen situatie van toepassing kunnen zijn. Warm aanbevolen.

Met plezier gelezen? Schrijf je in en krijg iedere vrijdag om 10 uur een update van nieuwe artikelen. Ontvang een pdf ebook over de weekreview als dank direct in je inbox.

Beoordeel deze tip:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars nog geen beoordelingen
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *