Kleine Broer en Grote Broer (2 hele belangrijke routines)

5 september 2018 |

Er zijn twee samenhangende routines die drager zijn van een elegante, soepel werkende workflow. Of je nu meer visionair, operator of processor bent, deze beide gewoontes zijn onvermijdelijk noodzakelijk. Ik noem ze in deze blog Kleine Broer en Grote Broer.

Kleine Broer (routine 1)

Kleine Broer is de dagelijkse wrap-up, de dagafsluiting, de ‘Daily Shutdown’ of hoe je dit maar wilt noemen. De essentie ervan is dat je op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag je dag afsluit met 6 kleine acties van een minuut die ervoor gaan zorgen dat er rust komt in de tent en je niet de hele dag achter de spreekwoordelijke kippen aan het rennen bent.

De 6 stappen heb ik al eerder uitgebreid beschreven in dit artikel. In het kort komt het hier op neer:

 1. terugblik op de dag van vandaag
 2. vooruitblik op de dag van morgen
 3. snelle check van de grootste communicatiehub (meestal email)
 4. snelle review van je actie lijst
 5. bepalen van de drie MBA’s (meest belangrijkste actie voor de dag die komt)
 6. hardop roepen:’Einde Werkdag!’

En daarna natuurlijk alle schermen dicht, uit en rust in de tent en vooral in je brein.

Grote Broer (routine 2)

Grote Broer is de weekreview. De gulden routine om iedere week op vrijdag een aantal zaken op te ruimen, up-to-date te krijgen en visie te ontwikkelen op de nabije toekomst. Over de weekreview kun je op deze website heel veel vinden. Bij Free Stuff vind je een handleiding voor het opbouwen van een maatwerk checklist voor de weekreview.

Samenhang

Je kunt de samenhang voorstellen als een ketting met kleine en grote kralen. Steeds eerst vier kleine kralen en dan weer een grote kraal. En dat in de herhaling. Het is voor veel mensen moeilijk om de weekroutine er als gewoonte in te krijgen. De dagreview doen (kost je dagelijks 6 minuten) helpt enorm voor de drempel van de weekreview.

In de combi zijn deze routines onverslaanbaar. Doe het en je hebt een steady basis voor een stressvrije werkdag en werkweek (althans wat betreft de onnodige kippenstress).

Heb je al ervaring met deze combi laat het ons hier weten in de reacties ter enthousiasmering van ons allen!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 2 beoordelingen
Laden...

2 reacties

 • Els Matthijsse says:

  Beste lezer,
  Ik kan het alleen maar onderschrijven om even aan het einde van de dag door te lopen wat je allemaal hebt gedaan en wat wellicht de andere dag aan het begin nog gedaan moet worden.
  Vaak maak ik een planning van dit staat op en het things to do boek helpt daar ook aan mee.
  Wel haalbare items opzetten. Aan het eind van mijn werkweek is die grote broer helemaal zo groot niet meer en kan ik terugkijken op een vruchtbare week maar houd ik ook overzicht op datgene dat door omstandigheden nog open staat in te plannen voor de komende week.
  Daarnaast wil ik nog een tip geven die bij mij in ieder geval ook heerlijk rustgevend werkt.
  Sommige werkzaamheden vereisen diverse verwerkingen in diverse programma’s en naar diverse mensen toe. Voorheen deed ik die dingen hapsnap er tussendoor en dan werkte ik maar 1 stukje van het geheel af en de rest was dan voor morgen… maar ja de andere dag werd ik weer opgeslokt door de waan van de dag en dan was het me ontschoten… gevolg het werk maar half afgewerkt. En als ik ‘s avonds thuis zat kwam het naar boven en dat werkte de stress in de hand en slecht slapen. Nu doe ik het anders komt er een aanvraag binnen dan werk ik alles gelijk af of anders begin ik er niet aan als ik geen genoeg tijd heb. Dit maakt dat door zo te werken en dus ook gedeeltelijk voorwerk doen, ik aan het eind van de maand een overzicht gelijk kan produceren omdat alles er al in staat en ik niet meer in die afgelopen maand moet kijken van wat heb gedaan. Dat laatste kost 3 keer zoveel tijd omdat je moet gaan zoeken je er achter komt dat je de helft bent vergeten te verwerken en anderen daar last van hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *