Het gaat uiteindelijk om dat ENE ding

29 november 2016 |

ENE dingIedere prioritering start met breed kijken en overzicht zoeken. Vanuit het brede beeld en het overzicht is het zaak om weer te verkleinen, versmallen, elimineren, inzoomen, voor en achtergrond genereren enz. En natuurlijk zal het voor de ervaren lezer helder zijn dat prioriteren niet mogelijk is zonder doelen.

Hoe doe je dat?

Methode 1:
Pareto op pareto stapelen totdat je 1 ding overhoudt.
Je begint met een lijst van 100 mogelijke zaken. Met pareto vind je de 20 % acties met hefboomwerking (die leveren meer resultaat op dan de rest). Vervolgens zoom je in op deze 20 en vindt daarin weer de 20 % acties die nog meer hefboomwerking hebben. Nu heb je er nog maar 4 over. Vervolgens zoom je nog één keer in en zoekt van deze 4 acties de actie die het meeste hefboomeffect geeft.

Methode 2:
Begin gelijk met deze focusvraag (voor het eerst zo duidelijk geformuleerd door Gary Keller in The One Thing).

“Wat is het ene ding dat ik kan doen dat er voor zorgt dat al het andere gemakkelijker of overbodig wordt?”

Door er aan te wennen steeds maar weer deze vraag te stellen dwing ik mijzelf steeds grote en kleine zaken te verbinden met mijn doelen. Je kunt de vraag al richting meegeven door er een voorstukje aan te breien zoals bijvoorbeeld:

“Ten aanzien van mijn ….. (fitheid, balans, agendabeheer enz) wat is het ene ding dat ik kan doen dat er voor zorgt dat al het andere gemakkelijker of overbodig wordt?”

En … ook prima te gebruiken als teamtool!

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *