Domino-strategie met acties

25 februari 2016 | ,
dominoWat in mijn actielijst is dé actie die een deel van de rest van mijn acties eenvoudiger of zelfs eventueel niet langer relevant maakt?

De basis

De domino-strategie heeft als basis dat je een overzicht hebt van alle acties die op enig moment mogelijk zouden zijn. De meeste pro’s met wie ik werk hebben zo’n overzicht, of werken er aan (en de vaste lezers natuurlijk ook). Deze lijst verschijnt in allerlei geheim taal als de ‘master-to-do-list’ , de ‘total-inventory-list’ enz. Het is natuurlijk gewoon een groslijst waar alles opstaat wat je moet doen om alles te realiseren waar je ‘ja’ tegen hebt gezegd. Eventueel kun je de lijst, als ie lang wordt, ordenen naar context (personen, bellen, mailen, lezen, boodschappen enz).

De keus

Je reviewt je lijst en probeert je voor te stellen welke acties met elkaar samenhangen en in welke volgorde. Als je daar zicht op hebt gekregen fantaseer je of een van de samenhangende acties de trigger is voor andere acties. Vind je die niet dan zou je kunnen nadenken of je zo’n trigger actie zou kunnen definiëren.

Voorbeelden rondom bellen

 1. Stel dat je op je lijst all-over-the-place bel-acties hebt staan.  Zet de belletjes bij elkaar en kijk welk telefoongesprek er voor gaat zorgen dat je in de belmodus komt en er voor zorgt dat je start met bellen.
 2. Denk na of je met een van de telefoontjes ook nog andere acties af kunt handelen (bijvoorbeeld met dezelfde persoon). Zet die bij de betreffende bel-actie en handel ze direct tijdens het gesprek af.
 3. Kijk of je een cluster bel-acties kunt delegeren aan je ondersteuner en zorg dat je ze helder overdraagt (met heldere gewenste uitkomsten). Dat kan misschien in een gesprekje van een paar minuten of in een overdrachts/delegeer e-mail.

Domino-strategie plus als medicijn tegen uitstellen.

Je kunt er ook nog iets subtieler mee omgaan en zoeken naar de meest oncomfortabele actie op je lijst (het bijna-lijk in de bijna-kast) en zo moedig zijn om die nu direct zonder al te veel nadenken in beweging zetten. De opluchting die dit oplevert geeft je de adrenaline en energie om nu gelijk ook een heleboel andere dingetjes af te handelen.

Domino-strategie min als (onbewuste) uitstelstrategie

Het werkt natuurlijk net zo goed de andere kant op.

Gun je zelf voor dat je begint aan het bijna-lijk in de bijna-kast een praatje met een collega en je weet zeker dat daarna eerst toch even iets anders moet doen (meestal voor die collega), waardoor je uiteindelijk alleen nog maar op het allerlaatst aan de vervelende actie kan beginnen en dan

 • info mist die je weer op moet zoeken
 • waardoor je veel tijd verliest
 • en te laat van kantoor vertrekt
 • waardoor je je kinderen vergeet op te halen
 • daardoor weer terug moet in het verkeer
 • dan mét kinderen die moe zijn boodschappen moet doen
 • iets vergeet
 • waardoor je maaltijd rommelig wordt
 • enz. enz.

Zo werkt de domino-strategie uiteraard ook (I’ve been there, done that :-)).

Herken je deze strategie? Heb je nog voorbeelden, tips, aanvullingen? Laat het weten in het commentaar-veld hieronder.


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *