De parabel van de systeembeheerder en de manager (over de weg kwijt zijn)

17 december 2009 |

Afbeelding 2Wat gebeurt er als bepalende functies te veel en te vaak niet meer betrokken zijn op de zaak waar het over gaat? Er ontstaat een soort eigen werkelijkheid en logica los van de ‘klant’/’cliënt’. Duurt dat te lang dan ontstaat er humor om de zaak dragelijk te houden. Ik wed dat de schrijver van deze parabel een werker in het primaire proces is. Herkomst is mij niet bekend, ik heb de tekst al jaren in bezit. Als iemand het weet hoor ik het graag.

Parabel

Een man vloog in een heteluchtballon boven het land en besefte dat hij verdwaald was. Hij zag beneden een man lopen en daalde tot hij binnen gehoorafstand was.

“Neem me niet kwalijk,” riep hij, “Kunt u mij misschien helpen? Ik heb mijn  vriend beloofd hem een half uur geleden ergens te ontmoeten, maar ik weet niet waar ik ben?”

De man beneden antwoordde: “Ja. U bent in een heteluchtballon en zweeft ongeveer 10 meter boven de grond. U bevindt zich tussen de 40 en 42 graden noorderbreedte en tussen de 58 en 60 graden westerlengte.”

“U bent zeker een Systeem Beheerder.” Zei de man in de heteluchtballon.
“Inderdaad” zei de ander, “maar hoe weet u dat?”
“Nou”, zei de man in de ballon: “alles wat u zegt is technisch gesproken juist, maar ik heb helemaal niets aan die informatie. En al met al ben ik nog steeds verdwaald.”

De man op de grond zei: “U bent zeker manager?”
“Dat klopt”, zei de man in de ballon: “maar hoe weet u dat?”
“Eenvoudig. U heeft geen idee waar u bent. U weet al helemaal niet waar u naartoe gaat. U heeft iets beloofd terwijl u geen idee heeft hoe u die belofte moet waarmaken, en u verwacht dat ik uw probleem oplos. U verkeert  nog steeds in dezelfde positie als voor wij elkaar ontmoetten, maar op een of andere manier is het nu ineens mijn schuld.”


PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 2 beoordelingen
Laden...

8 reacties

 • Fantastisch, Ad! Nee, die kende ik nog niet en dus heb ik ook geen idee waar deze vandaan komt.

 • Kitty van der Meulen says:

  Ook ik kende deze parabel niet. Ik heb hartelijk gelachen en je blog aan veel contacten doorgestuurd. Toevalligerwijze zijn deze contacten ook veelal manager..:)
  dank je voor dit mooie moment.

 • Ad van der Hulst says:

  Sepp stuurt me er nog een. Voor de liefhebbers.

  De herder en de consultant,

  Een herder hoedt zijn kudde schapen op een ver en verlaten veld, als hij een stofwolk ziet naderen. Het blijkt een gloednieuwe blinkende bmw te zijn met aan het stuur een elegant geklede jongeman: pak van Versace, schoenen van Gucci, bril van Ray Ban en stropdas van Trump. De auto stopt en de yup leunt uit het raam. `als ik jouw vertel hoeveel schapen je hebt, krijg ik er dan eentje van je?`, vraagt hij aan de herder.
  De herder kijkt hem aan en zegt: `oke , waarom niet?` De yup trek onmiddellijk zijn laptop van Dell op schoot en verbindt deze met zijn i-Phone. hij maakt verbinding met internet, surft naar de website van nasa en selecteert een navigatie systeem om zijn exacte positie te bepalen. hij maakt foto’s van het gebied via een satelliet. Hij mailt de data naar een bedrijf in Hamburg en deze firma vertelt de Yup dat er 1586 schapen in dat gebied aanwezig zijn. De yup verteld de herder `je hebt exact 1586 schapen.`
  `dat klopt`, zegt de herder. `je mag dus een schaap uitzoeken.`
  De yup stapt uit, zoekt een dier uit en frommelt het tegenstribbelende beest in zijn achterbak. Dan zegt de herder: `als ik nu jouw beroep raad, geef je me dan het dier weer terug?`De yup denkt even na en zegt: `oke , waarom niet?`
  De herder zegt zonder te aarzelen: `je bent een consultant`. `ongelooflijk!`zegt de yup. `hoe weet je dat`
  `da`s niet zo moeilijk`, zegt de herder. `je verschijnt terwijl er niemand om heeft gevraagd. Je stelt een probleem aan de orde waar niemand op zit te wachten en je wilt betaald worden voor het antwoord, terwijl ik dat al lang weet. En bovendien begrijp je geen flikker van mijn werk. Dus nu wil ik mijn hond terug!`

 • Erik says:

  De txt luchtballon is rond 1995 gebruikt in een cursus van pbni over communicatie ..

 • Maria van der Brugge says:

  Een man gaat naar een dierenwinkel om een papegaai te kopen. De eigenaar van de winkel wijst drie papegaaien aan die er hetzelfde uitzien en zegt:
  “Deze papegaai aan de linkerkant kost 1000 gulden.”
  “Waarom kost die papegaai zoveel?” vraagt de man.
  De winkelbediende zegt:
  “Nou, deze papegaai weet hoe je een computer moet bedienen.”

  De man vraagt naar de volgende papegaai en er wordt hem verteld dat die 2000 gulden kost omdat deze alles kan wat de andere ook kan, plus dat hij ook weet hoe je het UNIX besturingssysteem moet gebruiken. Hoogst verbaasd vraagt de man naar de derde papegaai. Deze blijkt 4000 gulden te moeten kosten. De man vraagt dus:
  “Wat kan deze dan allemaal wel niet doen?”
  Waarop de winkelbediende antwoordt:
  “Om eerlijk te zijn, heb ik hem nog nooit iets zien doen, maar de andere twee noemen hem de baas!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *