La Dolce Far Niente (het heerlijke nietsdoen)

25 oktober 2020 |

La Dolce Far Niente is een begrip in Italië. Het staat voor een levenshouding waarvan nietsdoen een essentieel onderdeel uitmaakt. Nietsdoen staat voor ‘niet nuttig’ en daardoor juist voor ‘samen’, ‘eten en drinken’, ‘natuur’, ‘genieten’.

Tijd is een vast gegeven. Er zijn nu eenmaal maar 168 uur in een week. Energie is een flexibele bron. Je kunt jezelf weer opladen. La Dolce Far Niente oefenen is een mooie manier om jezelf (samen met anderen) weer op te laden. En de manier waarop is helemaal vrij als het maar leidt tot het beleven van het heerlijke nietsdoen.

Daarmee is het een begrip dat hoort in Kwadrant 4 van de Eisenhowermatrix dat gaat over zaken die niet dringend zijn en niet belangrijk (in de zin van belangrijk voor het halen van doelen).

La Dolce Far Niente komt daarmee in het rijtje:

  • K.U.R.K.-en: (Kreatief Uit het Raam Kijken)
  • D.E.L.L.E.: Durch Einfach Liegen Lassen Erledigt
  • en natuurlijk uitrusten van kwadrant 1 (van de uitputting die het gevolg is van te lang en te vaak bezig zijn met zaken die dringend en belangrijk zijn).

PS: Ken je werkstijl. Ben je een Visionair, Operator of Processor? Doe de gratis drie minuten werkstijltest. Je ontvangt je profiel + een Pdf met tips om je e-mail en agenda routines te verbeteren.


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

2 reacties

  • Philippe Degelin says:

    Beste Ad,
    Ik ben het er niet helemaal mee eens dat Dolce far niente, K.U.R.K.-en en andere werkvormen zomaar in te delen zijn in kwadrant 4. Ik zie de kwadranten als een manier om opdrachten en taken te ordenen naar prioriteit. Dolce far niente is een werkvorm, noodzakelijk én belangrijk om op creatieve en effectieve manier een resultaat te behalen. Ik zou dit dan ook eerder in een aanvullende cirkel rondom de 4 kwadranten plaatsen, met als titel ‘randvoorwaarden’. Zo hebben we meteen een nieuw model! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *