Waarom MS Teams niet vanzelf soepel loopt

Communicatie, Systeem

Teams loopt niet vanzelf soepel, omdat we allemaal unieke mensen zijn met eigen werkstijlen. De communicatie en verslaglegging die de basis vormen van samenwerken in Teams lukt alleen als daar duidelijke afspraken over zijn. Waarom is dat niet zo vanzelfsprekend?

 • Een aantal van ons (de Visionairs) gaat klikken en allerlei ontdekkingen doen: ‘Kijk nou eens wat ik heb gevonden..dat is handig!’
 • Een ander deel van ons (de Processors) gaat naarstig op zoek naar grond onder de voeten: ‘Hoe krijg ik mijn huidige werkmanier hier in weer terug?’ Dit zijn de Processors onder ons.
 • Nog weer anderen (de Operators) zullen roepen: ‘ Ik snap chat, ik snap videobellen dus Why Wait: Let’s Go!’
 • En de schaarse Synergisten zullen verzuchten: ‘Waar blijft het sociale, waar is de verbinding.’

Je ziet dat deze verschillen in werken allemaal een andere richting en logica hebben. Soepele eenduidige samenwerking in een online platform vraagt daarom om afspraken. Het is niet anders. Dus maak die met elkaar.

Ik zet hieronder als voorbeeld een set mogelijke afspraken die je zou kunnen testen ten aanzien van het delen van bestanden. Probeer het met je team een maand uit en pas ze daarna eventueel weer aan (en leg ze vast in bijvoorbeeld de Wiki van het Kanaal Algemeen).

Wie deze blog al langer leest, of al eens de werkstijltest heeft gedaan kent de werkstijlen Visionair, Operator en Processor en misschien zelfs de werkstijl van de verbindende Synergist. Zie hieronder de globale beschrijving. Wil je meer weten doe dan de VOP-test voor jezelf (3 minuten en 12 vragen).

De visionaire/creatieve-stijl (V)
De visionair verzint regelmatig de mooiste systemen maar gaat ze zelf niet langdurig gebruiken. De visionair is goed in problemen oplossen en out-of-the-box denken. De visionair denkt al pratend, vertelt wat hij van binnen ziet.

De operator-stijl (O)
De operator is een voor-elkaar-krijger in de letterlijke zin van het woord. Hij wil afvinken, resultaat halen. Linksom of rechtsom, met ducttape of elastiek.

De processor-stijl (P)
De processor heeft plezier in een goed functionerend systeem. Hij zorgt voor processen, systemen en overzichten en houdt van gestandaardiseerde manieren van werken. De processor zal niet heel snel zijn methodiek wijzigen zonder dat heel duidelijk is wat het voordeel is ten opzichte van de huidige manier van werken.

Dus Teams voor je laten werken zodat communicatie en verslaglegging gemakkelijker, beter en sneller gaat kan alleen als iedereen (V, O, of P) bereid is om iets van zijn autonomie op te offeren en afspraken te maken.

Wil je hier meer van? Abonneer je dan op deze Blogs in de rechterzijbalk. Iedere maandagochtend om 8:30 in je Postvak IN. Wil je nog meer? Schrijf je dan in voor een van de Online Workshops. Kort, vrolijk en direct toepasbaar. Meer info vind je hier.

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

2 reacties

 • Ron Koenders says:

  Goedemiddag Ad,

  Bij deze een reactie op jouw voorbeeld-6.
  Sinds de millennium wissel gebruik ik altijd volledig EEJJ formaat, dus 20210823 ;)-
  Kost misschien wel twee posities meer, maar is naar mijn mening wel duidelijker en “nieuwerwets” 🙂

  Overigens ben ik nooit voorstander van een datum voorop in de bestandsnaam zetten. Ik zie de toegevoegde waarde er niet van.
  Juist met gebruik van categorieën (tekst-namen) houdt je deze netjes bij elkaar. De datum kun je afleiden uit de datum-aangemaakt of datum-gewijzigd van het betreffende file-system (bij mij meestal de MS details van een bestand die in een mooi lijst formaat staan).

  Als je namelijk met een datum voorop werkt met daarachter een categorie of tekstnaam en je hebt bijvoorbeeld meerdere versies van een bestand, houdt je deze versies nooit netjes (gesorteerd op bestandsnaam) bij elkaar.

  Met vriendelijke groet, Ron Koenders

 • Ad van der Hulst says:

  Ha Ron, ik snap jouw overwegingen helemaal. De kunst in Teams is nu net om MET ELKAAR die overwegingen te maken en vervolgens afspraken te maken om te testen of de afspraken werken zoals bedacht. Dus wat je ook afspreekt is prima als iedereen er zich maar in kan vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *