Fluffy Stuff en praktisch denken

Geen categorie

lekke bandBericht van een medereiziger.
Soms krijg ik een kans om eens te kijken op een to-do-lijst van anderen en … uiteraard ken ik het fenomeen ook van mijn eigen lijsten: Fluffy Stuff. Er staat iets op maar wat er nou precies mee moet is (nog) niet duidelijk. Voorbeelden: Zika-virus, fiets dochter, Oma, Hans bellen enz. enz.

Als ik er naar kijk op het moment dat ik tijd heb denk ik razendsnel: kweetnietprecieswatikermeemoetduskomtlaterwel. Het levert me daarnaast een heel licht ontevreden gevoel op. Maar …. gelukkig is er een praktisch denkproces dat gaat helpen bij dit soort Fluffy Stuff. Het proces bestaat uit een paar vragen die beantwoord moeten worden.

  1. Wat is het? Dit is een belangrijke vraag om even bij stil te staan. Waar gaat dit over? Wat betekent dit woord voor mij? Als het antwoord op de vraag er is dan kan ik verder.
  2. Zit er (nu nog) een actie aan vast? Als dat niet het geval is zijn er drie opties: doorstrepen, informatie ergens opslaan (telefoonnummer in adresboek), of als er misschien ooit wel iets mee moet maar niet nu, het item verplaatsen naar een misschien/ooit . Zie voor de logica van de lijsten deze post. Als het wel het geval is door naar de volgende vraag.
  3. Wat is de gewenste uitkomst van deze zaak? De vraag leidt als het goed gaat tot een concreet eindresultaat dat zo helder is dat je het innerlijk voor je kunt zien (in managementtaal is dit dus visie!). Als de uitkomst alleen maar te bereiken is door verschillende opeenvolgende acties dan heb je een project gevonden die op de projectenlijst gaat.
  4. Wat moet ik daarvoor doen? Dit deel van het denkproces dient zo vaak te worden herhaald totdat je op iets terecht komt wat bijna belachelijk is. Vlak daarvoor heb je de eerste concrete volgende actie te pakken. Deze actie is Clean en Current Stuff die terecht op onze actie/to-do-lijst staat.

Maar nu in een voorbeeld: Fiets dochter.

Wat is het?
Een los eindje dat te maken heeft met een lekke band van een gammele fiets die niet hier staat maar in een stad verderop.

Zit er een actie aan vast?
Ik heb geen duidelijke vraag gekregen van de dochter. Vind het wel leuk om nog even de onmisbare en alleskunner te zijn. Dus ik besluit: ik ga de band plakken en gelijk kijken naar de gammelheid van de fiets

Wat is de gewenste uitkomst?
Fiets doet het weer. Dochter blij.

Wat moet ik daarvoor doen?
Aanbod doen en afspraak maken.
Wat moet ik daarvoor doen?
Dochter bellen met agenda bij de hand.
Wat moet ik daarvoor doen?
Telefoon pakken.
Achter mijn computer zitten.
Wat moet ik daarvoor doen?
Op sneltoets voor dochter drukken.

Bij de laatste twee vragen begint het belachelijk te worden dus ik eindig bij :
Dochter bellen met agenda bij de hand voor afspraak over band plakken.

Zo ga je van fluffy stuff naar acties die je gewoon kunt doen en kunt ordenen op kun prioriteit.

 

Wil je hier meer van? Schrijf je in voor de Online Workshop Timemanagement Personal Lean. In een dagdeel is je e-mail in control, je agenda in balans en heb je in ieder weekend vakantie. Meer info vind je hier

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *