En … wat kun je níet delegeren?

Geen categorie

afbeelding-2Leidinggeven is een mooi vak want je kunt overzicht houden, processen en kaders bewaken, mensen stimuleren en in ontwikkeling brengen, energie en enthousiasme ontketenen en … soms ook zaken waar je zelf minder goed in bent of niet blij van wordt delegeren. Maar er zijn helaas 5 eigenschappen/competenties/aard-en-aanleg-zaken die een leider zelf dient te bezitten en niet te delegeren zijn. Deze 5 zijn, naar mijn weten voor het eerst, ontdekt op basis van langjarige assessment-ervaring van de expert op competentiegebied Peter Vonk. Hij beschrijft ze vanuit zijn optiek in een artikel op zijn website. Ik ga ze hieronder in mijn woorden beschrijven. Niet te delegeren en dus onontbeerlijk voor de (ideale) leidinggevende:

  1. Effectief strijdend vermogen. Dit is het vermogen om ruimte in te nemen, zichtbaar te zijn, op te rukken als het nodig is en niet terug te deinzen maar juist naar voren te gaan als het eens echt spannend wordt. Als het fout loopt met een leidinggevende is het vaak deze competentie die mist.
  2. Inlevingsvermogen. Dit is vermogen om je (b.v. na ruimte in te hebben genomen) in te leven in het effect op de anderen in de groep. Als het effectief strijdend vermogen wel aanwezig is maar de empathie niet dan gaat een leidinggevende uiteindelijk ook op zijn snuit.
  3. Vermogen tot kritische zelfreflectie. Wanneer je ruimte in hebt genomen en je hebt ingeleefd in wat het voor de ander betekent is het aardig dat je ook nog kijkt wat het resultaat van het reflecteren betekent voor je handelen. Peter vatte de eerste drie niet delegeerbare leiderschapskwaliteiten in een workshop voor de Jeugdhulp samen met de volgende drie zinnen: Spreek je uit. Stel een vraag. Kijk naar jezelf.
  4. Intelligentie. Een leidinggevende zal minimaal moeten begrijpen waar het operationele werk over gaat. Hij/zij hoeft niet te slimste te zijn (dat zijn leidinggevende heel vaak ook niet) maar wel slim genoeg.
  5. En tot slot het vermogen tot gedragen besluitvorming. De houding “Kom volg mij door de woestijn .. ” gaat bij moderne mensen niet werken (en het is ook wel heel wijs om gebruik te maken van de kennis, vaardigheden en creativiteit van medewerkers).

Het mooie van deze wijsheid is dat ook voor P&O-ers met mensenkennis de vijf competenties waar te nemen zijn. Ik gebruik de rij van vijf zelf bij mijn executive search opdrachten in het profiel (en vraag voor de zekerheid vaak Vonk een assessment te doen).

Ik weet van Peter Vonk dat hij bezig is een boek te schrijven over leiderschap waar deze rij van vijf ongetwijfeld ook een rol in zullen gaan spelen. Als het zover is dan zal ik het hier berichten. Info over een eerder boek van Peter Vonk over competentiemanagement met de mooie titel “Neem nooit competente mensen aan.” is te vinden op de volgende plek.

 

Wil je hier meer van? Schrijf je in voor een van de Online Workshops. Kort, vrolijk en direct toepasbaar. Meer info vind je hier.

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *